Geriatrie
Je bent al wat ouder en merkt dat het steeds wat lastiger wordt om op te staan uit de stoel, of om een dagelijks wandelingetje te maken voor het doen van de boodschappen. Of je bent gevallen en bent onzeker over je evenwicht. Geriatrie-oefentherapie kan hierbij helpen. De geriatrie-oefentherapie is een specialisme binnen de zorg voor ouderen met een complexe hulpvraag op basis van meervoudige problematiek en voor ouderen die het risico lopen kwetsbaar te worden.
In de behandelingen zal afhankelijk van de hulpvraag gewerkt worden aan het verbeteren van het functioneren in het dagelijks leven. Wanneer dit verbetert, blijft iemand namelijk zo lang mogelijk zelfstandig functioneren. Hierbij werkt de geriatrie-oefentherapeut, indien nodig, samen met andere zorgverleners (bv. ergotherapeut, diëtist of de POH ouderen). Ook speelt de mantelzorger een belangrijke rol.
Wanneer kan de geriatrie-oefentherapeut iets voor je betekenen?
- Als je merkt dat het steeds moeilijker wordt om zelfstandig te functioneren. Je merkt bijvoorbeeld dat de dagelijkse handelingen, zoals opstaan, wandelen of jezelf verzorgen steeds moeilijker worden.
- Als je gevallen bent of erg onzeker bent en bang bent om te vallen. Of als je merkt dat het evenwicht in zijn algemeen achteruit is gegaan.
- Mantelzorgondersteuning: als de zorg te zwaar is. De oefentherapeut kan ondersteuning bieden bij het in kaart brengen van de verschillende activiteiten en helpen bij een betere balans over de dag. Daarnaast kan de oefentherapeut de mantelzorger helpen bij het oefenen van de transfers en advies geven over bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen.
- Bij ontslag uit het ziekenhuis: de oefentherapeut kan je helpen bij het verbeteren van de zelfredzaamheid in huis, vergroten van spierkracht/conditie en het verbeteren van je balans.
- In de palliatieve fase: het geven van houdingsadvies, advies bij transfers zoals bv. het omdraaien in bed en het geven van ademhalingsoefeningen/ontspanningsoefeningen.