Samen Bewegen / Valpreventie

U kunt op individuele basis behandeld worden in de praktijk om uw val-risico en valangst te verkleinen. We volgen dan het In-Balans-programma, naast het oefenen van al uw dagelijkse houdingen en bewegingen volgens onze oefentherapie.

Daarnaast bestaat het project ‘Samen Bewegen’. Dit wordt in de Hoeksewaard georganiseerd in samenwerking met de verschillende thuiszorgorganisaties – Buurtzorg, Alerimus, Zorgwaard, Careyn- de POH (praktijkondertsteuner van uw huisarts), Welzijn, het Rode Kruis/ Kwadraat en wij als trainers van het programma. Speciaal voor mensen die nog zelfstandig wonen maar die vanwege lichamelijke klachten te weinig in beweging komen en daardoor minder sociale contacten hebben. Van bewegen krijgt u een betere conditie. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat u ook langer sociaal actief blijft. ‘het programma’ bestaat uit twee onderdelen:

De informatiebijeenkomst

De voorlichting gaat in op valrisico’s en valpreventie. Er wordt gesproken over factoren als conditie, evenwicht en beweeglijkheid , maar ook op factoren als medicijngebruik, schoeisel, brilgebruik, hulpmiddelen, voeding, veilig wonen en het nut van bewegen.

Gedurende de 10 trainingsweken wordt onder meer aandacht besteed aan oefeningen voor balans, coördinatie, spierkracht en beweeglijkheid van voeten, enkels, knieën, heupen, rug.

Daarnaast trainen we de dagelijkse houdingen en bewegingen zoals opstaan uit een stoel, opstaan uit bed, opstaan na een val, bukken en lopen met en zonder hulpmiddelen. De oefeningen en bewegingsadviezen zijn voor een groot deel gebaseerd op het op valpreventieprogramma In-Balans en de Oefentherapie Cesar

Via het 10-weekse programma

U ontwikkelt sterkere benen en verbetert uw evenwichtsgevoel. De kans op vallen wordt hierdoor kleiner; u voelt zich veiliger en vertrouwder met uw lichaam. Bovendien verbetert uw algehele conditie, zodat een actiever en zelfstandig dagelijks leven binnen handbereik blijft.

Leren hoe te vallen, hoort niet bij de training; leren om in balans te blijven en steviger in uw schoenen, op de benen te staan wel.

‘Samen Bewegen’ vindt regelmatig plaats binnen alle kernen van de Hoeksche Waard. U kunt te allen tijde uw interesse kenbaar maken bij genoemde zorgverleners, of rechtstreeks bij onze praktijk.