Houding en zit te paard

Heeft u klachten in rug of schouders tijdens paardrijden? Een gebogen rug? Wiebelende onderbenen? Of zit u gewoon niet makkelijk? Dan is mogelijk een les “Houding en zit te paard” wat voor u.

Als oefentherapeut en amazone ben ik, Barbara van den Broek, een combinatie tussen beide gaan maken in het begeleiden van ruiters met en zonder klachten.

Vaak zie je dat ruiters zich niet bewust zijn van hun eigen lichaam. Maar de zit is de basis van iedere vorm van inwerking van de ruiter op het paard! Paardrijden is een constante wisselwerking van informatie, een dialoog tussen ruiter en paard.

Belangrijk bij paardrijden is dat u moet zorgen een makkelijk te dragen gewicht te zijn voor het paard en dat de fysieke informatie die u doorgeeft zo duidelijk mogelijk het paard bereiken. Hoe rustiger en soepeler de zit, des te beter het paard daarop reageert.

Dit kun je alleen bereiken wanneer alle spieren en gewrichten met elkaar communiceren. Aan de ene kant moet je voldoende souplesse hebben, aan de andere kant voldoende stabiliteit. Uw lichaam is het instrument om het paard duidelijk te maken wat u wilt. Voordat u kunt verwachten goed te kunnen rijden hebt u een enorme controle over uw eigen lichaam nodig. Balans, evenwicht, coördinatie, souplesse en spierkracht van romp- en bekkenspieren zijn de sleutels naar een goede lichaamscontrole en dus naar een goede zit.

Ieder mens beweegt en zit op zijn eigen manier. Zet tien mensen naast elkaar in tien dezelfde stoelen en de verschillen worden meteen duidelijk. Die verschillen worden veroorzaakt door de individuele lichaamsbouw, maar ook door de bewegingsgewoonten die men zichzelf heeft aangeleerd of aangewend. De één zit op het puntje van zijn stoel, de ander onderuit gezakt. Neem uw houding eens onder de loep in uw dagelijkse bezigheden. Hoe staat, zit en bukt u? Heeft u over het algemeen een goede houding, dan heeft u die ook op uw paard. Komt u tot de conclusie dat u wel erg vaak gebogen zit, dan doet u dit waarschijnlijk ook op het paard.

In de les komen we er achter wat uw bewegingsgewoonten zijn. Dan gaan we aan de slag met voelen hoe de zithouding moet worden zodat u in balans zit. Dan is het een kwestie van vaak herhalen totdat het een eigen gewoonte wordt. Dit werkt op dezelfde manier als in de praktijk, alleen dan op een paard.

Meer informatie kunt u vinden op www.houdingenzittepaard.nl

Mijn e-mailadres: barbara@houdingenzittepaard.nl